Милано – мода и не само


На влизане Милано прилича на Студентски град – десетки безлични високи блокове, боядисани в потискащо кафяво.  Докато се стигне до тях обаче магистралата минава между две безкрайни редици от предприятия, големи магазини и летища. Като нищо някои може би ходят на работа със самолет.
Централната част на втория по население град в Италия започва от Piazza Castello, където е разположен замъкът на фамилията Сфорца. Дотук нищо забележително – въпреки че старинната сграда е огромна, тъмната й фасада изглежда доста неприветлива. Най-интересното, гледано отвън, е грамадният герб на фамилията, който силно напомня за Слидерин от ,,Хари Потър”.
В зависимост от човека у нас има различни мнения относно това да си отглеждаш домати в двора. Някои го смятат за селско, други – за органично земеделие. Дали ще ви се променят възгледите, ако ви кажа, че в Минало точно преди главната улица има малки доматчета и дори лимони? Всъщност това е част от някой проект за грандиозното изложение през 2015. В същата връзка срещу замъка е издигната голяма модерна сграда, доста нетипична за цялостната атмосфера.
В очакване на EXPO 2015 главната улица е станала доста шарена с знамената на страни от целия свят, които ще участват в събитието. Зад флаговете има много магазини, а в архитектурен план липсва нещо, което да предизвика възторг. Докато не се озовете пред нея.
Величествената катедрала в готически стил, от покрива на която статуята на Света Богородица се издига в сърцето на модерната столица на Ломбардия! Гледката е още по-зашеметяваща малко преди залез, когато бялата фасада сякаш заблестява под слънчевите лъчи. Десетките гълъби, които толкова са свикнали с туристите, че дори не се плашат, ако бъдат подгонени, също са голяма атракция на Piazza del Duomo.
Вляво от петата най-голяма катедрала в света има красива висока арка. Отидете ли под нея, се озовавате в четириъгълника на модата – най-големият виновник за славата на града. Там всичко е изпипано до най-дребния детайл – подовете с красиви решетки и цветни мозайки, прозрачния сводест покрив, статуите по стените, които сякаш подпират тавана. В галерия ,,Виктор Емануил II”, както е известно мястото,  се намират най-изисканите магазини за облекло, някои от които имат доста ексцентрини модели по витрините. Друг е въпросът, че една рокля може да достигне цена от хиляда евро. Италианската столица на модата все пак.
Отсрещния изход пък води до легендарната опера ,,Ла Скала”. Отвътре вероятно е бляскава, но ретро трамваите, боядисани в лъскаво жълто, са по-интересни от сивата фасада на сградата. Между операта и арката на галерията се намира паметникът на Леонардо да Винчи – удобно място за почивка на много гълъби. Междувременно служителите на банките наблизо си тръгват от работа. Все пак е петък вечер.

Замъкът на фамилията Сфорца

Замъкът на фамилията Сфорца

Катедралата преди залез

Катедралата преди залез

Фотосесия в галерия ,,Виктор Емануил II"

Фотосесия в галерия ,,Виктор Емануил II“

Операта ,,Ла Скала"

Операта ,,Ла Скала“

Доматчета в центъра на Милано

Доматчета в центъра на Милано

Ексцентричен манекен на витрината на Gucci

Ексцентричен манекен на витрината на Gucci

Сградата за EXPO 2015

Сградата за EXPO 2015

Ако разходката се окаже изморителна, кафенетата са страхотно място за почивка

Ако разходката се окаже изморителна, кафенетата са страхотно място за почивка

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s