Mond(e)ay: Драматот


Вчера започнах да чета една много необичайна по стила си книга – „Театърът“ на Дейвид Мамет. Скоро ще ви представя най-интересните отрязъци от нея, но ето първото ми най-голямо впечатление: „Всички ние режисираме пиеси“. Безспорно. Както и Шекспир е казал – „Целият свят е една сцена.“ Интересното обаче идва малко по-късно, докато Дейвид Мамет разсъждава върху значението на режисьора за една пиеса.

Казано накратко, режисьорът трябва да бъде нещо като треньор – казва указанията си на актьорите и следи дали се спазват. Не е негово задължение, а дори напротив, да се превъзнася или прехласва в задълбочения си „прочит“ на пиесата. Това, което остана като впечатление у мен – режисьорът е онази опора, която актьорът винаги трябва да има до себе си, за да бъде сигурен в собствените си възможности дори когато го налегне едно от онези толкова добре познати на хората на изкуството „настроения“.

Неусетно се стига и до заключението, че ако приемем себе си за актьори, а всички останали (началници, учители, семейство, наставници) за наши режисьори, то ние постоянно сме плодът на едно престараване, излишни усилия, хвърлени на вятъра, безвъзвратно изгубени учебни часове. Но колкото по-трудно е да се постигне нещо, толкова по-силен става копнежът по него. Както вчера отговорих на един въпрос – първата стъпка към получаването на нещата, които искаме от живота, е да се обсебим от тях, да мислим за тях и в радост, и в мъка…докато успехът ни раздели (щастливо).

Живеем един драматичен живот – драматот. Като че ли носим една огромна кора с яйца, но те не са обикновени. Горните половинки на черупките им са махнати и ние трябва или да балансираме много внимателно, за да не погубим нито един свой блян, или да нажежим въздуха до такава степен, че да превърнем мечтите си в неща, невъзможни за моментно унищожение.

Драматот. Следващо действие, моля!

DSC02173

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s