Mond(e)ay: „potigoto“


Понякога се показват ключовите думи, които използвате в търсачките, за да намерите „Вик, смях, стон“. Това са различни асоциации и етикети, свързани с тукашни публикации, но също така и заглавия на текстове. Скоро, докато разглеждах кой как е стигнал до тук, се ужасих при вида на следното, което явно някога е било написано в някое прозорче в интернет пространството: „цитати от книгата potigoto“. Потрес!
Колкото и да се твърди, че „Под игото“ е книга, която е написана преди твърде много време и нацията ни като че вече е надраснала всичко, описано там, това преля чашата на непримиримостта ми към неграмотността. В един сайт, където различни хора задават въпроси, някой наскоро ме попита: „Кои хора смяташ за жалки?“. Отговорът беше доста обстоен, като в числото на жалките включих и тези, които не искат да се научат как правилно се употребява пълен и кратък член. Вярно е – никой не се е родил научен, но не е ли една низка постъпка спрямо собствената ни личност да не си направим труда да проверим нещо, за което се съмняваме – така ли се пише, така ли се изговаря…Не – явно по-лесно е да се правим на смели, и то в момента, в който най-малко се изисква от нас, и да грешим на поразия. Преди малко видях, че някой е написал „Честит празник на малчоганите!“. Е, стига вече!
Мнозинството от хората смятат вероятно, че целият този проблем е свързан с дейността на учителите, вродено незнание и не знам още какво. А да вярваш във вроденото незнание или „той толкова може“ е равносилно на това да вярваш, че когато е облачно, то е защото слънцето не може да грее. Та заради същата тази моя непримиримост и думите на една любима учителка: „Докато чете, човек усвоява неволно и правописа, и граматиката, и пунктуацията“, започвам една чисто нова рубрика, която по принцип бе предвидена за 1 юли, но промените не могат да чакат, защото иначе умират.
С други думи – ти, човеко, чувал ли си за звучни и беззвучни съгласни и знаеш ли въобще какво е „иго“?!
Е, ще ти кажа.
В страницата „ВСС ОГРАМОТЯВА“ във „Вик, смях, стон“.

DSC03151

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s