12 месеца до по-малко пластмаса: Април – първа част


През януари си обещах да спра да използвам чаши за кафе за еднократна употреба .

Е, оттогава съм използвала общо 6 такива чаши. Веднъж, защото бях болна и си поисках топла вода в един мол, но ми дадоха картонена чаша. Втория път бях на ,,Витошка“, но страшно много ми се пиеше кафе и си взех за из път. Третия път просто забравих да спомена, че искам кафето ,,за тук“, но поне чашата беше изцяло пластмасова. И още три пъти, за които се сетих едва вчера – три картонени чаши чай на работа понеже някога правим нещо като английския ритуал за чай.

Е, надявам се занапред да съм още по-осъзната и да не взимам повече неразградими чаши, които след първата напитка отиват в коша. Трябва да призная и че откакто си дадох това обещание, навикът ми за пиене на кафе като цяло се промени. Започнах почти винаги да си правя кафе у дома и все по-рядко да го пия навън. А чашата за многократна употреба не знам откога не съм я използвала, просто или пия кафе вкъщи, или пропускам. 🙂

Февруари се изниза набързо и всъщност си купих нещо, което да намали пластмасата, но така и не го въведох в употреба. През март също не Ви разказах нищо. Направих промяна в предпоследния ден на месеца, но я затвърдих още повече през изминалите дни.

Във всички сайтове, които говорят за замърсяването с пластмаса, пластмасовите шишета се нареждат сред 10-те най-разпространени замърсители в ежедневието на хората. Аз също пия вода от пластмасови шишета. На първо място, където живея, водата не става за пиене, затова всеки месец си купувам поне две големи, десетлитрови туби с минерална вода. И понеже преди пътувах често, всяка седмица си взимах голяма бутилка (1,5 л.) за пътя и си я използвах после да си пия водата от голямата туба вкъщи. И за навън задължително всяка седмица си купувах ново шише с вода 500 ml.

За големите туби ясно защо трябва да се сменят – водата в тях свършва. Ами другите бутилки? След най-много седмица, а някой път и по-бързо, започват да миришат неприятно и няма как да се пие от тях.

Ето затова:

От днес си обещавам, че няма да купувам пластмасови шишета с вода.
(Освен при пътуване). А от тубите за вода все още няма да се отказвам.

13006F508-B2AA-479B-8A76-2F3175E7C7B7

Както много хора казват, пластмасовите шишета са идеален вариант в районите с мръсна вода, която не става за пиене. За щастие нашата страна няма този проблем. И тогава пластмасовото шише се явява просто съд, в който пренасяме напитките си.

Е, аз избрах да заменя малкото пластмасово шише с бутилка от неръждаема стомана. Дълго време се чудих. Но сега изобщо не съжалявам, защото:

– не усещам стоманената бутилка да тежи повече от пластмасовата;
– стоманената бутилка е със стени като на термос, които запазват студената вода студена дълго време; в пластмасовата всичко студено рано или късно се стопля;
– стоманената бутилка е здрава и можеш да подпираш разни неща на нея, например телефона си; пластмасовата ще падне.

И разбира се, пластмасовата бутилка се ползва около седмица и после отива на боклука, а металната е здрава и само трябва веднъж седмично да се мие.

А за вкъщи реших, че не ми трябва нещо толкова издръжливо и просто си взех една изключително красива гарафа за вода с огромна коркова тапа.

Надявам се, че така значително ще намаля пластмасовите си отпадъци, тъй като дори и да се събират пластмасови капачки за добра кауза, шишетата на тези капачки отиват на сметището, където никой не знае дали се рециклират, или не. Но дори да се рециклират, те се превръщат пак в пластмаса, която замърсява. Така че най-добре е изобщо да не се използват.

А вие очаквайте поне още едно включване през април, все пак имам да наваксвам от предишните месеци. 🙂

И не забравяйте, че когато се стремиш да намалиш пластмасовите си отпадъци, не е важно да не правиш грешки, важното е да не спираш да опитваш!

 

1 коментар за “12 месеца до по-малко пластмаса: Април – първа част

  1. Любопитка

    Вместо големи шишета с вода за месец предлагам филтрираща кана. Водата от водопровода в общия случей е годна за пиене, а филтрацията освежава и подобрява вкуса. Не заема много място и има различни варианти за кани и филтри.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s